close
NewsNieuws

Oris Coulson Propilot Limited Edition: vlammende liefde voor knappe horlogerie

Het merk uit Hölstein waagt zich met de Oris Coulson Propilot Limited Edition in nieuwe gebieden met een horloge met een 3D-geprinte koolstofvezel kast die is geproduceerd met behulp van een innovatief proces.


Oris werkt op een aantal fronten om de slogan ‘Change for the Better’ te ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Zo is Oris onafhankelijk gecertificeerd als een klimaatneutraal bedrijf en werkt het merk samen met instanties om verandering teweeg te brengen die naar eigen zeggen ‘van deze wereld een betere plek maken’.

In dat licht heeft Oris een nieuw partnerschap aangekondigd met Coulson Aviation, een wereldwijde organisatie voor brandbestrijding vanuit de lucht. Dit onafhankelijke familiebedrijf is gevestigd in Canada en stuurt piloten, vliegtuigen en uitrusting naar delen van de wereld die getroffen worden door bosbranden.

Coulson Aviation werd in 1960 opgericht door Cliff Coulson als een houtkapbedrijf, maar onder leiding van zijn zoon Wayne heeft het zich de afgelopen decennia gediversifieerd, voornamelijk op het gebied van brandbestrijding vanuit de lucht, met behulp van gepatenteerde technologie en innovatie om effectieve hulp te bieden.

Beluister de podcast met Mr Oris: Gijs van Hoorn

Oris Coulson Propilot Limited Edition

Om de samenwerking te markeren is de Oris Coulson Propilot Limited Edition uitgebracht. Dit horloge is gemaakt op basis van de Big Crown ProPilot en wordt uitgebracht in een gelimiteerde editie van 50 stuks.

Een bijzonder aardige primeur in dit horloge is de kast, die is gemaakt van een 3d-geprinte koolstofvezel variant. De kast is 41 millimeter in doorsnee en heeft een titanium lunette en achterdeksel. Bijkomend voordeel is dat je het uurwerk kunt zien door het glazen achterdeksel.

Daardoor herkent de kenner direct het Calibre 400 uurwerk van Oris. Dit uurwerk wordt alleen door het merk uit Hölstein gebruikt en heeft een aantal bijzonder aantrekkelijke specs. Zo is de nauwkeurigheid tussen -3/+5 seconden per dag, wat dus binnen COSC-toleranties valt. Minstens zo belangrijk is het onderhoud: Oris belooft dat dit uurwerk slechts eens in het decennium geserviced hoeft te worden. Ook heeft het Calibre 400 antimagnetische eigenschappen, wat zeker tegenwoordig een enorme toegevoegde waarde is.

En over moderne eigenschappen gesproken: ook de gangreserve van 120 uur mag er zijn. Veel mechanische uurwerken hebben een gangreserve van rond de 50 uur. Het uurwerk heeft een grotendeels matte afwerking, wat uitstekend past bij het hedendaagse karakter van dit horloge en Oris in z’n algemeenheid.

Toch moet erbij gezegd worden dat er een andere olifant in de kamer staat die zo duidelijk is dat het bijna niet eens meer besproken hoeft te worden, en dat is de wijzerplaat. Oris excelleert al jaren in de mooist mogelijke kleuren op de wijzerplaat (zoals bij deze Oris Aquis), en deze nieuwste Oris Coulson Propilot Limited Edition laat zien dat deze expertise nog altijd gloedvol vlamt.

Nieuwprijs 4200,- euro

Oris Divers Sixty-Five 12H Calibre 400: het beste nieuws om je week mee te beginnen

Ref. 01 400 7784 8786

Tags : 01 400 7784 8786OrisOris Coulson Propilot Limited Edition
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.